V idealnem svetu bi vsak šport deloval po principu fair playa. Na žalost pa obstaja mnogo primerov, ko so športniki na fair play kar pozabili. Koncept športnega duha ali SOTG (Spirit of the Game) je zato nekoliko drugačen, saj ga športniki kmalu pričnejo uporabljati tudi izven igrišča.

O tem, kaj koncept SOTG pravzaprav je, iz česa je sestavljen in kako se uporablja v športu ultimate frizbi si lahko prebereš tukaj. V tem prispevku pa ti predstavljamo, kako koncept športnega duha vpliva na igralce frizbija, frizbi skupnost in kako ga lahko pričnemo uporabljati tudi v drugih športih.

Zakaj pa ti igraš ultimate frizbi?

Če to vprašanje zastaviš frizbi igralcu, bo eden izmed odgovorov zagotovo zaradi ljudi in skupnosti. Načela SOTG (spoštovanje, komunikacija, pozitiven odnos, samokontrola, upoštevanje pravil) zelo hitro postanejo del športnikove identitete, zato jih prične uporabljati tudi zunaj igrišča. To v praksi pomeni, da postane bolj strpen, odprt, boljše se izraža, lažje komunicira in navezuje stike. 

Šport, kot je ultimate frizbi, k takemu načinu življenja pripravi vse igralce. Nastane skupnost, ki je medseboj tesno povezana, si zaupa in se spoštuje. Zato ni nič čudnega, če po izjemno napeti tekmi nasprotni ekipi objeti odideta z igrišča. Ali pa, če se med tekmami med seboj družijo tudi največji rivali.

SOTG za življenje

SOTG

Načela SOTG lahko uporabljaš tudi na drugih področjih v življenju. Predstavljaj si, da se spreš z najboljšim prijateljem ali da želiš na delovnem mestu prositi za napredovanje. Veščine dobre komunikacije, ki si jih pridobil skozi igranje frizbija, ti bodo pomagale, da na miren način rešiš konflikt ali da šefu jasno razložiš, zakaj si zaslužiš povišico.

Spirit of the Game te nauči tudi poslušanja, razumevanja in empatije. Ugotoviš, kako na pravilen način vzpodbuditi sočloveka, ga pohvaliti ali izkazati navdušenje. Naučiš se, kako mirno in preudarno reagirati v stresnih situacijah ter kako ostati pozitivno naravnan. Lažje sprejemaš svoje napake in napake drugih. Ugotoviš, kdaj in kako prositi za pomoč in kako jo sprejeti.

Ali lahko koncepte SOTG prenesemo tudi v druge športe?

Seveda. Najlažje je začeti z vzgledom. Kot trener ali športni pedagog moramo postati pozitiven vzgled učencem oz. športnikom. Pomembno je, da jim prisluhnemo in izkažemo spoštovanje, z njimi komuniciramo in jim razložimo, zakaj je do neke situacije prišlo. Hkrati moramo ustaviti vsako dejanje, ki ni v skladu s športnim duhom (žaljenje, fizični obračuni, agresivna komunikacija …) in učencem prepustiti, da pod našim nadzorom mirno, jasno in potrpežljivo rešijo konflikt. 

SOTG

Najprej jih moramo naučiti, kaj sta športni duh in fair play. Ko se zavedajo, da morajo vsakič igrati pošteno in brez goljufij, to preizkusimo še v praksi. Če pride do konfliktov, naj jih čim bolj samostojno rešijo igralci, ki so bili vanje vpleteni. Pri tem lahko kot pomoč uporabijo kratico BE CALM.

Zatem jih lahko pričnemo spodbujati, da svojega nasprotnika pohvalijo, kadar doseže gol, koš ali točko in mu čestitajo ob vsaki dobri akciji. Na koncu tekme se lahko vsi skupaj zberemo v spirit circlu (več o njem pa tukaj). Najprej učitelj pohvali učence in jim nameni nekaj konstruktivnih kritik, nato pa naj učenci počasi sami prevzamejo pobudo in odvodijo športni krog.

Zadnji način za vpeljavo koncepta SOTG, ki pa je učencem tudi najbolj všeč, so igre za dober športni duh. Gre za socialne igrice, ki bodo učence pripravile, da sodelujejo in se ob tem še zabavajo. Najbolje, da se igrate po tem, ko ste izvedli spiti circle. Učenci bodo tako pozabili na zamere in kritike, ki so jih nabrali med tekmo. Te zanima, katere so najboljše spirit igrice? Preveri tukaj.

Povzeto po strokovnem delu: Volčanjk, N. (2017). Razvijanje športnega duha pri pouku športa (magistrsko delo, Pedagoška fakulteta UM).

About the author : Urška Jakopin

Leave A Comment

Prijavi se na E-novice

in bodi obveščen o vseh naših aktualnih novicah

    Izberi si svoj frizbi