ultimate frizbi

Med športe, pri katerih uporabljamo frizbi, spada tudi ultimate frizbi. Ekipni šport, ki se lahko igra na različnih površinah. Po svetu je navdušil že več kot 8 milijonov športnikov, njegova priljubljenost pa hitro narašča.

Ultimate frisbee in njegovi začetki

Ultimate frizbi (v originalu ultimate frisbee) izvira iz Združenih držav Amerike, natančneje iz srednje šole v New Jerseyu. Skupina dijakov je v 70. letih zasnovala osnove novega športa, ki je leta 1968 doživel premierno tekmo. Kmalu je nastala tudi prava liga, hitro za tem pa še prva izdaja pravil ultimate frizbija. V 80. letih so ultimate pričeli igrati tudi v Kanadi, šport pa se je s svetlobno hitrostjo razširil drugod po svetu.

Nekaj osnovnih pravil

ultimate frizbi

Za igro ultimata boš potreboval disk, nekaj soigralcev in nasprotnikov, ravno površino za igrišče ter športno opremo. Ultimate frizbi je namreč ekipni šport, ki se lahko igra na travi, v dvorani ali na mivki.

Travnato igrišče je dolgo 100 metrov in široko 37 metrov, na vsaki strani pa ima označeno še končno cono. Ekipa je lahko ženska, moška ali mešana. Na igrišču je po 7 igralcev v vsaki ekipi, ki pa se lahko po doseženi ali prejeti točki v celoti zamenja.

Cilj igre je, da ekipa doseže točko v nasprotni končni coni tako, da tam ujame disk. Posest diska se zamenja, če ta pade na tla, v avt, ali pa ga prestreže nasprotnik. Oseba, ki ima frizbi v roki, z njim ne sme teči, lahko pa se ustavi (izteče) in nato pivotira na stojni nogi. Medtem lahko disk podaja v vse smeri. Preostali igralci se lahko, medtem ko lovijo disk, premikajo v poljubne smeri. Celoten set pravil v slovenščini si lahko prebereš tukaj.

Igralci v igri ponavadi uporabljajo dva osnovna meta: backhand in forehand, včasih pa posežejo tudi po overhead metih (hammer, scoober). Če se želiš naučiti omenjene mete, si oglej kakšnega izmed naših videev.

Šport brez sodnikov

Ultimate frizbi je brezkontakten šport, kar pomeni, da kontakt med igralci ni dovoljen. Če pa do njega pride, je igralčeva naloga, da nasprotnika na to opozori in pravilno ukrepa. Ultimate je namreč šport, ki se igra brez sodnikov. Igralci si sodijo sami, zato morajo dobro poznati pravila in se držati koncepta Spirit of the Game (SOTG) oz. koncepta športnega duha. Več o konceptu SOTG, kako se ocenjuje, zakaj je pomemben, si preberi na tej povezavi.

Ultimate frizbi se igra tudi v Sloveniji!

Leta 2005 je ultimate frizbi pripotoval tudi v Slovenijo. Prvo je bilo ustanovljeno ljubljansko društvo Frizmi, kmalu pa so sledila še društva v Novi Gorici (Vertigo), Mariboru (Maribor Ultimate), Kopru (Ko-Met), Krškem (Nuclear Discs), Ptuju (Ptujska Legija) in Slovenski Bistrici (Rubber Duckies). Vsa društva so združena v krovno organizacijo Frizbi zveza Slovenije, ki je vključena tudi v svetovno organizacijo WFDF (World Flying Disc Federation).

In zakaj je ultimate frizbi tako atraktiven šport?

Disk, s katerim se igra ultimate, je težak 175 gramov in ima 27 centimetrov premera. V zraku je zelo hiter, kar pomeni tudi hitro in dinamično igro, polno šprintov, skokov in atraktivnega lovljenja ali layoutov. Igra ga lahko prav vsak, ki si želi preizkusiti nov šport.

ultimate frizbi

Zaradi koncepta SOTG je okoli športa nastala tesna skupnost, ki med seboj poveže igralce iz vsega sveta. Največkrat je prav skupnost tista, ki igralca prepriča, da nadaljuje z igranjem ultimate frizbija.

About the author : Urška Jakopin

Leave A Comment

Prijavi se na E-novice

in bodi obveščen o vseh naših aktualnih novicah

    Izberi si svoj frizbi