Le kdo ne pozna okroglega, ploščatega predmeta iz plastike, ki odlično leti skozi zrak? Čeprav je moderen frizbi na svetu manj kot 90 let, je osvojil srca mnogih ljudi po svetu. Obožujejo ga ultimate frizbi in disk golf igralci, z njim se igrajo psi, navdušeni pa so tudi otroci.

Antični met diska

frizbi, Disk, disc, frizbi zgodovina, šport

Že pred več kot 2000 leti so Stari Grki na antičnih olimpijskih igrah v daljino metali težak, ploščat predmet, ki so ga poimenovali discus ali disc. V 19. stoletju so met diska ponovno uvrstili na program modernih olimpijskih iger in še danes ga najdemo med elitnimi atletskimi športi.

Če se sprašuješ, ali sta 1 kilogram težak disk in plastičen frizbi kaj povezana, te moramo razočarati. Frizbi ima več skupnega s pitami in pokovko, kot z antičnim diskom.

 

Vse se je začelo s pokrovkami za pokovko in tortnimi pekači

Leta 1937 sta Walter Frederick Morrison in njegova bodoča žena Lucile ugotovila, da je zelo zabavno, če si podajata pločevinast pokrov za pokovko. Na plaži blizu Los Angelesa sta si nato nekega dne podajala pekač za torto, ko so k njima pristopili ljudje in želeli za 25 centov kupiti pokrov. Ker sta imela ob tem 20 centov dobička, sta pričela s prodajo.

Po drugi svetovni vojni je Morrison oblikoval izboljšan leteči disk in ga poimenoval Whirlo-Way. Do leta 1948 je že pričel s prodajo plastičnih diskov, ki jih je nato preimenoval v Flyin-Saucer. Leta 1955 je Morrison pričel s prodajo Pluto Platter diskov, ki so predhodniki modernega frizbija. Dve leti kasneje je pravice za izdelavo diska prodal podjetju Wham-O.

Kako je frizbi dobil ime?

frizbi, Disk, disc, frizbi zgodovina, šport, V Conneticutu je pekarna pit z imenom Frisbie Pie Company svoje pite prodajala na aluminijastih podstavkih z dvignjeni robom. Te so kupovali študenti Univerze Yale in kaj hitro ugotovili, da podstavki odlično letijo po zraku. Ker so bili težki in nevarni, so pred metom vsakič zavpili “frisbee” in tako opozorili mimoidoče na predmet v zraku.

V tem času je Wham-O podjetje že proizvajalo plastične Pluto Platter diske, ki pa jih je leta 1964 na novo oblikoval Ed Headrick. Ustvaril je bolj stabilen disk, ki ga je metalec lahko tudi bolje nadziral. Novo različico je poimenoval Frisbee, po imenu, ki so ga pričeli uporabljati študentje v Conneticutu. 

Podjetje Wham-O je pričelo frizbi promovirati kot nov šport, kmalu pa je nastal tudi ultimate frizbi in prva Mednarodna frizbi zveza. Njen ustanovitelj je bil prav Ed Headrick, ki je zato postal znan kot oče športov s frizbijem.

Razvoj drugih frizbi športov

Prvi predsednik zveze je postal Dan Roddick, ki je v Severni Ameriki pričel organizirati turnirje z različnimi frizbi športi. Vključeval je tudi guts, freestyle in double dics court, kasneje pa je pomagal še pri razvoju disk golfa. Na začetku so disk golf igrali s standardnimi frizbiji, kasneje pa so ugotovili, da so za ciljanje tarče boljši manjši in bolj aerodinamični diski s poševnim robom. Take diske ljubitelji disk golfa uporabljajo še danes.

Te zanima še več o frizbiju in frizbi športih? Obišči naš blog in spoznaj svet frizbija.

About the author : Urška Jakopin

Leave A Comment

Prijavi se na E-novice

in bodi obveščen o vseh naših aktualnih novicah

    Izberi si svoj frizbi