Če še nisi slišal/a za disk golf, si pa zagotovo že slišal/a za golf. Oba športa sta si izjemno podobna, največja razlika med njima pa je, da pri navadnem golfu uporabljamo žogice, pri disk golfu pa frizbije.

Golf, ki se igra z diski

Disk golf je tradicionalen golf, ki se igra s frizbijem. Igralec mora frizbi vreči v kovinsko košaro in progo končati v čim manj metih. Igra se začne z začetnim metom iz izmetne cone. Igralec vsak naslednji met začne na mestu, kjer je pristal prejšnji met. Ko disk konča v košari, je luknja zaključena.

Po izmetnem metu vseh igralcev igro nadaljuje tisti, katerega disk je najbolj oddaljen od koša. Noge postavi za disk, ga pobere in vrže proti košu. Če je od koša oddaljen za več kot 10 metrov, lahko uporabi zalet in se izteče čez točko izmeta. V nasprotnem primeru pa mora ostati v ravnotežnem položaju.

Tako kot pri ultimate frizbiju se za disk golf uporabljata dva osnovna meta: backhand in forehand. 

Kadar disk pristane v grmičevju, med drevesi ali na drugem težje dostopnem mestu, ga mora igralec doseči in nadaljevati od tam. Out polja so običajno vodne površine, zgradbe, parkirišča in asfaltirane ceste. Takrat igralec nadaljuje z mesta, kjer je disk zapustil igrišče in si prišteje en met. Zmagovalec celotne igre je tisti, ki je za vse preigrane luknje skupaj potreboval najmanj metov.

Pomembno je tudi, da med igro poskrbiš za varnost in čistočo proge. Smeti odnesi s seboj, pred metom pa vedno preveri, da na progi ni drugih igralcev, sprehajalcev ali živali. 

disk golf

Kje lahko igram disk golf v Sloveniji?

Ponavadi ima proga 9 ali 18 lukenj. Dolžina posamezne luknje je lahko vse tja od 30 pa tudi do več kot 300 metrov. To pomeni, da se boš med igranjem tudi dobro sprehodil, saj boš do zadnje luknje prehodil kar nekaj kilometrov poti. 

Za igro boš potreboval DG frizbi, športno obutev, primerna oblačila in tudi zaščito pred komarji ter klopi. Igrišča so lahko namreč postavljena v bližini gozda, dreves ali grmičevja, lahko pa jih najdeš tudi v mestnih parkih, mestnih gozdovih, gajih, gmajnah, poleti tudi na smučiščih …

V Sloveniji lahko obiščeš disk golf proge v Rakičanu, na Arehu, v Mežici, v Planici, na Kopah, v Ljubljani ali v Lipici. Nekatere ti ponujajo večurno sprostitev v naravi, druge pa bodo le na hitro potešile tvojo željo po metanju frizbijev v koše. Večina prog po svetu je brezplačnih, mnoge pa omogočajo tudi izposojo diskov. Oglej si bližnje na zemljevidu svetovnih prog.

Kaj je tako privlačnega na disk golfu?

Disk golf lahko igrajo vsi – tako moški kot ženske, mladi in stari, družine z otroci ali skupine prijateljev. Pravila športa so izjemno preprosta, zato je zabava zagotovljena za vse. Igra se v naravi, vreme pa na igro nima velikega vpliva. Je odlična rekreacija tako za zgornji kot tudi za spodnji del telesa, hkrati pa krepi koncentracijo in spodbuja fair play. 

Uporaba igrišča je skoraj povsod po svetu zastonj, disk, ki ga potrebuješ za igranje pa lahko po odlični ceni kupiš tudi pri nas. Več o tem katerega izbrati pa si lahko prebereš v našem članku.

Slovarček pojmov:

  • disk golfDG disk je frizbi, ki se uporablja za igranje disk golfa. Glede na obliko, material, dolžino in krivuljo leta poznamo driver, mid-range in putter diske.
  • Proga je igrišče za igranje disk golfa, sestavljeno iz lukenj.
  • Luknja je del proge od izmetne cone do koša, označen s številko.
  • Koš je kovinska košara, v katero mora igralec vreči disk. Koši so postavljeni na koncu vsake luknje.
  • Izmetna cona označuje začetek luknje. Ponavadi je 12 x 30 cm velika površina iz peska, žagovine, cementa, gume ali (umetne) trave. Je talna označba, ki igralcem pove, od kje naj začnejo metati. Ob njej je tabla s preprostim zemljevidom luknje, razdaljo do koša in par številko.
  • Par je številka, ki pomeni v koliko metih naj bi igralec zaključil luknjo oz. zadel koš.

PS: Mi za lažje sledenje progi in enostavno beleženje rezultatov uporabljamo mobilno aplikacijo U-disc. Morda bo prišla prav tudi tebi.

Več informacij o Disk golfu pa lahko najdete tudi na uradni strani Disk golf Slovenija.

About the author : Urška Jakopin

Leave A Comment

Prijavi se na E-novice

in bodi obveščen o vseh naših aktualnih novicah

    Izberi si svoj frizbi