Če si začetnik v igranju disk golfa, si verjetno popolnoma zmeden nad številom različnih diskov. Razlikujejo se v barvi, obliki, teži in plastiki iz katere so narejeni, zato je nakup pravega DG diska pravi mali projekt.

Obstajajo trije tipi diskov za disk golf: driver, midrange disk in putter. Načeloma lahko vsak disk uporabiš za katerikoli met, vendar bodo nekateri morda nekoliko bolj primerni za nalogo, ki jo želiš izvesti. Ločijo se po tem, kako “hitro” letijo oz. kako dobro režejo zrak.

Driver disk

disk golfDriverji za met v dolžino so nastali, da igralcem omogočijo doseganje večjih razdalj. V primerjavi z drugimi diski, ki nekoliko zavijajo, distance driverji letijo v ravni liniji. Če tak disk vržeš z dovolj veliko močjo in tehniko, lahko leti tudi več kot 120 metrov. Slabost distance driver diskov je, da ob nekoliko slabšem metu izgubiš kontrolo nad njimi in dosežeš manjšo razdaljo. Imajo nekoliko debelejši rob (2,1 cm ali več).

Midrange disk

Diski za srednje razdalje (do 90 metrov) so počasnejši in imajo bolj zaobljene, manj aerodinamične robove. Nekateri midrange diski letijo v skoraj popolnoma ravni liniji. Omogočajo ti maksimalni nadzor in natančnost, zato so primerni tudi za začetnike.

Putter disk

Tak disk je najpočasnejši med vsemi. Zelo enostavno ga je nadzirati, saj ne bo letel predaleč. Doseže lahko največ 60 metrov. Je odličen za izvajanje zaključnih metov v košaro ali pa bližanje košari, saj ima med vsemi najmanjšo možnost, da se odbije iz košare.

Ocenjevanje leta diskov

Podjetje Innova je ustvarilo sistem za ocenjevanje leta diskov, ki igralcem omogoča razlikovanje med značilnostmi diskov. Razdelili so ga na štiri kategorije, zapisane v tem vrstnem redu: hitrost (speed), jadranje (glide), zavijanje (turn) in popuščanje (fade).

Razdalja: hitrost in jadranje

Hitrost je prva izmed kategorij v Innova sistemu ocenjevanja. Najhitrejši diski se ponašajo z oceno 13-14, najpočasnejši diski s topim robom pa so ocenjeni z 1-2. Innova ocenjuje distance driver diske z 8+, fairaway driverje s 6-7, midrange diske s 4-5, putterje pa s 3 ali manj. Za začetnike najvišja številka ne bo pomenila največje hitrosti, saj je za to potrebna dobra tehnika in moč.

Jadranje je sposobnost diska, da ostane v zraku. Višje ocenjeni diski bodo leteli dlje. Sposobnost drsenja je odlična, ko mečeš v daljavo, ne pa, ko se približuješ košari. Drsenje se ocenjuje s številkami od 1-7; 7 pomeni, da bodo diski v zraku ostali dlje.

Stabilnost: zavijanje in popuščanje

Stabilnost pomeni, kakšna je sposobnost diska, da leti v ravni liniji. Večina diskov pri backhand metu desničarja zavija v levo (obratno kot pri ultimate diskih). Disk, ki zavija desno je opredeljen kot pod-stabilen (“understable”), tisti ki leti ravno, je stabilen (“stable”), če pa zavija levo, je nad-stabilen (“overstable”).

Zavijanje je tretja številka na disku. Pomeni, kako močno bo disk zavijal desno v začetni fazi meta. Za začetnike bodo primerni diski z visoko (negativno) oceno, saj ne bodo takoj zavili levo, tako kot nad-stabilni diski. Ocenjuje se od 1 do -5.

Popuščanje pomeni, kako močno bo disk ob koncu meta zavil na levo. Lahko je ocenjen s številko od 0 do 5, kjer 0 pomeni, da disk ne bo zavijal.

Primer: Če je disk ocenjen 4/5/0/0 pomeni, da je to midrange disk, ki bo dosegel solidno razdaljo in hitrost ter bo precej stabilen. Ničli namreč pomenita, da ne bo močno zavijal in zaključeval.

Članek je sestavljen in prilagojen po vzoru angleškega profesionalnega nakupovalnega priročnika.

About the author : Urška Jakopin

Leave A Comment

Prijavi se na E-novice

in bodi obveščen o vseh naših aktualnih novicah

    Izberi si svoj frizbi